Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik infraroodverwarming

Infrarood panelen werken op elektriciteit en trachten de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten. Hoeveel energie ze precies verbruiken en waar dit verbruik van afhankelijk is, kun je lezen in dit artikel.

 

Verbruik aflezen en uitrekenen

In principe is het verbruik van een infrarood paneel eenvoudig te bepalen. Je kunt dit namelijk afleiden aan het Wattage dat op het paneel staat vermeld. Een paneel van 60×60 cm, met een wattage van 550 Watt gebruikt per uur 0.55 Kilowatt per uur. Bij een energieprijs van €0.21 per Kilowattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: €0.12 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat. Een wasdroger gebruikt gemiddeld drie à vier keer meer stroom dan een infrarood paneel van 550 watt.

 

vermogen infraroodverwarming

Hoeveel vermogen aan infrarood verwarming heb ik nodig?

Hoeveel capaciteit aan infraroodverwarming je nodig hebt, hangt af van de volgende factoren:

– Soort ruimte (in bepaalde ruimtes is de warmtebehoefte hoger, zoals in een badkamer)
– Grootte van de ruimte en hoogte van het plafond
– Type infrarood paneel (carbonvezel, metaal of ander soort techniek)
– Positie van de panelen (plafond is meestal het meest efficiënt)
– Mate van isolatie van de ruimte (hoe beter de isolatie, hoe minder vermogen je nodig hebt)
– Oppervlakte van ramen en buitenmuren (hoe groter het verliesoppervlak, hoe groter het  vermogen moet zijn om de ruimte comfortabel te kunnen verwarmen).

 

Gemiddeld genomen heb je voor een woonkamer 50–75 Watt per vierkante meter nodig. Voor een slaapkamer is dat 40-65 Watt en voor een badkamer 65-100 Watt. Fabrikanten van infrarood verwarming bieden vaak rekenmodules aan waarmee je eenvoudig zelf kunt berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Je kunt dan invullen om hoeveel vierkante meter het gaat, hoe hoog het plafond is en hoeveel de totale oppervlakte aan ramen en buitenmuren bedraagt.

 

Hoeveel energie kan ik besparen?

Hoeveel energie je kunt besparen met infrarood verwarming is niet eenvoudig te zeggen omdat er veel verschillende factoren een rol spelen bij het berekenen van de besparing. Theoretisch gezien zijn besparingen van 10 tot 40% mogelijk en in sommige gevallen zelfs meer. De meeste energie ga je echter pas besparen als je de panelen koppelt aan een (slimme) thermostaat.

Deze bepaalt immers wanneer de panelen in- en uitgeschakeld moeten worden en wanneer ze op lagere capaciteit kunnen werken. Een uitgeschakeld paneel blijft na verwarming nog enig tijd warmte uitstralen. Door het paneel met intervallen te schakelen zul je in de praktijk de meeste energie besparen.

 

Gebruik het daar waar nodig

Het verbruik van infrarood verwarming is voor een groot gedeelte afhankelijk van de manier waarop je de panelen gebruikt. Wil je een zo laag mogelijk verbruik realiseren, dan zul je ze op slimme manier moeten schakelen. Dat wil zeggen: alleen gebruiken wanneer nodig en alleen daar waar nodig. Een infraroodpaneel hoeft immers niet aan te staan wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Je kunt dit bereiken door gebruik te maken van aanwezigheidssensors. Verder kun je er ook voor kiezen om alleen een gedeelte van de kamer, zoals een koude hoek, extra te verwarmen. Op deze manier kun je met infrarood de meeste energie besparen.

 

Feiten over het verbruik van infrarood verwarming

Anders dan bij traditionele verwarmingssystemen zijn lagere ruimtetemperaturen bij infrarood verwarming al sneller behaaglijk. De lucht in de ruimte hoeft dus niet meer verwarmd te worden tot 20 of 21 graden. 18 of 19 graden Celsius volstaat. Dit scheelt in energiekosten.
Als het paneel eenmaal warm is, hoeft het niet langer op vol vermogen ingeschakeld te staan om voldoende warmte af te geven. Met een intelligente thermostaat kun je het verbruik dus aanzienlijk reduceren.
Met infrarood panelen kun je gericht verwarmen. In een grote ruimte kun je dus als het ware één plek uitlichten en deze verwarmen. Aangezien je niet de gehele ruimte onnodig aan het verwarmen bent zul je hiermee energie besparen.
Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen kun je de opgewekte energie gebruiken om de infrarood panelen van energie te voorzien. Je kunt op deze manier zelfvoorzienend je woning verwarmen.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs