Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood verwarming woonkamer

Infrarood verwarming in je woonkamer kan als hoofdverwarming of als bijverwarming. Welke optie voor jou de beste is, hangt af van jouw woonsituatie. Uit welke types infraroodverwarming in de huiskamer kan je kiezen? Hoe zit het met de gemiddelde kosten? En welke mogelijke alternatieven zijn er? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Types infrarood verwarming woonkamer
Prijs infrarood verwarming woonkamer
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is infrarood verwarming in de woonkamer een goed idee?

Infrarood verwarming in je woonkamer werkt anders dan de traditionele opties. De stralingswarmte verwarmt niet de lucht, maar eerder de objecten/elementen in de ruimte. Dit is een effectieve verwarmingsmethode die 95 tot wel 100% van de energie omzet in warmte. Je kan infrarood verwarming in je woonkamer gebruiken als hoofd- of als bijverwarming:

 • Infrarood als hoofdverwarming in de woonkamer: infrarood verwarming in de huiskamer kan als hoofdverwarming, maar alleen in goed geïsoleerde woningen (idealiter met zonnepanelen). In de andere gevallen is het geen rendabele optie, aangezien het stroomverbruik te hoog zou zijn.
 • Infrarood als bijverwarming in de woonkamer: in de meeste gevallen kies je eerder voor infrarood als bijverwarming in de woonkamer. Hierbij verwarm je gericht, snel en beperk je je energieverbruik. Eenmaal opgewarmd, hoef je infrarood verwarming ook niet op vol vermogen te laten draaien.

Je woonkamer optimaal en zuinig verwarmen met infrarood? Vind snel een geschikte vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

infrarood verwarming woonkamer

 

Voor- en nadelen infrarood verwarming in de woonkamer

 • Gericht verwarmen: infrarood verwarming werkt op basis van straling. Hiermee verwarm je gericht en snel bepaalde objecten in de woonkamer. Daarom is het ideaal voor sporadisch gebruik in kleinere ruimtes, of bijvoorbeeld om een bepaald deel van de woonkamer snel op te warmen.
 • Moderne uitstraling: infrarood verwarming pas je toe in de vorm van plafond- of wandpanelen, kachels, vloerverwarming, … Doorgaans nemen deze units weinig ruimte in beslag en hebben ze een moderne en stijlvolle uitstraling.
 • Energiezuinig: stralingswarmte heeft een hoger rendement dan traditionele verwarming. Objecten en elementen die je hiermee opwarmt, geven namelijk op hun beurt warmte af. En dit vrijwel zonder warmteverlies.
 • Budgetvriendelijk: units voor infrarood verwarming zijn meestal erg betaalbaar. Zo kan je al een simpel verwarmingselement bestellen voor € 75 via onze webshop, maar kan je ook een uitgebreidere installatie laten plaatsen door een vakman. Hierbij reken je eerder op € 350 per element, maar geniet je wel altijd van een correcte plaatsing, energiezuinige werking, kwalitatieve materialen, garantie, …

 

 • Vaak niet geschikt als hoofdverwarming: is je huis niet goed geïsoleerd en wek je geen groene stroom op met zonnepanelen? Dan is infrarood doorgaans geen goede keuze voor hoofdverwarming. Het is dan een stuk minder rendabel dan wanneer je het sporadisch gebruikt als bijverwarming.
 • Elektriciteitskabels wegwerken: een unit voor infrarood verwarming werkt op basis van stroom, en dus zal je een elektriciteitskabel moeten wegwerken als je hiervoor kiest. Dit is meestal goed te doen, maar kan lastig zijn bij wandpanelen, plafond units, …

 

Types infrarood verwarming woonkamer

Er zijn verschillende manieren om infrarood verwarming in je woonkamer te verwerken. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Infrarood paneel woonkamer

Infrarood panelen zijn beschikbaar voor wanden, plafonds en zijn zelfs te verwerken als spiegels. Er is dus veel mogelijk met deze panelen. Je zet ze vooral sporadisch in om de temperatuur in een kleinere ruimte te verhogen. Vanwege het comfort van stralingswarmte kan je de thermostaat ook gerust wat lager zetten. Een infrarood paneel voor je woonkamer moet bovendien niet op vol vermogen draaien als deze is opgewarmd.

Richtprijs: € 200 – 600 per unit (excl. btw en plaatsing)

 

2. Infrarood kachel woonkamer

Infrarood kachels zijn best toepasbaar op veranda’s en terrassen, maar zeker ook voor woonkamers. Kachels zijn verkrijgbaar als wand- of plafondunits, kan je vrijstaand plaatsen, … Vooral een losse infrarood kachel is interessant om een woonkamer snel mee te verwarmen, aangezien je deze nog kan verplaatsen.

Richtprijs: € 20 – 500 per unit (excl. btw en plaatsing)

 

3. Infrarood vloerverwarming woonkamer

Infrarood vloerverwarming is te vergelijken met elektrische vloerverwarming, maar werkt op basis van een dunne folie met een verwerkt koolstof element. Zo is het te plaatsen onder verschillende soorten vloeren en blijft de opbouwhoogte erg beperkt. Daarnaast warm je met de infrarood variant sneller op en geldt dit voor de gehele vloer, niet alleen waar kabels lopen.

Richtprijs: € 50 – 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type infrarood verwarming kies ik best voor mijn woonkamer?

Welk type infrarood verwarming je kiest en of je het toepast als hoofd- of bijverwarming, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en woonsituatie. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend adviezen en prijzen op maat van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs infrarood verwarming woonkamer

Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs tot € 600 (excl. btw en plaatsing) voor een infrarood verwarmingselement voor je woonkamer. De exacte kosten hangen vooral af van de kwaliteit van de unit die je plaatst, of je een vakman inschakelt, … De richtprijzen op een rij:

Type infrarood verwarmingGemiddelde prijs
Infrarood panelen€ 200 - 600 per unit (excl. btw en plaatsing)
Infrarood kachel€ 20 - 500 per unit (excl. btw en plaatsing)
Infrarood vloerverwarming€ 50 - 75 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de totale kosten verschillen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Wil je profiteren van gericht advies, prijzen op maat, …? Vergelijk dan zeker meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

infrarood paneel woonkamer

 

Alternatieven infrarood verwarming huiskamer

Naast infrarood verwarming in de woonkamer zijn er ook nog andere alternatieven op basis van elektriciteit. Een kort overzicht:

 

1. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zie je vaak in badkamers, aangezien ze met een hoog vermogen snel een kleine ruimte opwarmen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar (paneelradiatoren of buisradiatoren), maar ze werken allemaal op basis van hetzelfde principe: het opwarmen van water door een ingebouwde weerstand.

Richtprijs: € 75 per unit (excl. btw en plaatsing)

 

2. Elektrische convectoren

Convectoren (beschikbaar voor wanden, vloeren of als mobiele unit) zijn ideaal als je geen restwarmte wil verspillen. Ze warmen namelijk snel op, maar koelen daarna ook weer snel af. In tegenstelling tot infrarood gebruik je hier convectiewarmte. Deze warmte komt tot stand door koele lucht aan te zuigen en deze te verwarmen.

Richtprijs: € 150 (excl. btw en plaatsing)

 

3. Elektrische vloerverwarming

In tegenstelling tot infrarood vloerverwarming werkt de elektrische versie op basis van dunne glasvezelmatten met elektrische kabels in een zigzagpatroon, of een dunne kunststof folie met koperen verwarmingsbanen. Deze lagen liggen net onder de vloerbekleding.

Richtprijs: € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Elektrische accumulatiekachel

Een elektrische accumulatiekachel werkt op basis van een stenen kern met daarin een weerstand. Deze warmt ’s nachts op en geeft de warmte gedurende de rest van de dag geleidelijk af. Dit is mogelijk door de hoge warmteopslagcapaciteit. Als gevolg zijn deze kachels voordelig in verbruik, maar kosten ze wel meer dan de meeste andere elektrische verwarmingsunits.

Richtprijs: € 600 (excl. btw en plaatsing)

 

Wat is de beste oplossing voor mijn woonkamer?

Wil je je woonkamer graag verwarmen met infrarood of met een andere vorm van elektrische verwarming? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan meerdere specialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en de meest aangewezen oplossing voor jouw situatie.

Gratis advies op maat ontvangen? Je kan vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren voor advies op maat via onze offerteservice.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs