Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Alternatieven infraroodverwarming

Infraroodverwarming kan je gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming in je woning. Er bestaan echter ook verschillende alternatieven voor infraroodverwarming. Benieuwd naar deze alternatieven? In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden en hun kosten op een rij.

Ga snel naar:
Alternatieven als bijverwarming
Alternatieven als hoofdverwarming

 

Waarom een alternatief voor infraroodverwarming kiezen?

Infraroodverwarming kan je gebruiken om je volledige woning te verwarmen (hoofdverwarming) of om of om specifieke ruimtes (bv. bureau, badkamer, …) bij te verwarmen. Maar waarom zou je nu kiezen voor een alternatief voor infraroodverwarming? Een kort overzicht:

  • Alternatieven als bijverwarming: dankzij de vele uitvoeringen en de snelle opwarming is infraroodverwarming erg geschikt als bijverwarming. Infrarood verwarmingselementen zoals een infraroodstraler of infraroodpaneel zijn echter altijd zichtbaar en afhankelijk van je keuzes kunnen de kosten ook oplopen. Ben je op zoek naar een goedkoper of ‘onzichtbaar’ alternatief? Verder lees je meer over de alternatieven voor infraroodverwarming als bijverwarming.
  • Alternatieven als hoofdverwarming: infraroodelementen als hoofdverwarming zijn enkel rendabel in goed geïsoleerde woningen. Anders lopen je kosten voor elektriciteit erg hoog op. Zoek je naar een energiezuinigere, efficiëntere of milieuvriendelijkere oplossing? Verder lees je meer over de alternatieven voor infraroodverwarming als hoofdverwarming.

 

Alternatieven voor infraroodverwarming als bijverwarming

Met bijverwarming warm je 1 bepaalde ruimte snel en tijdelijk op. Denk bv. aan een badkamer, een slaapkamer, een hobbykamer of een garage. Naast een infraroodpaneel, -spiegel of -heater kan je ook nog kiezen voor de volgende vormen van elektrische bijverwarming:

 

1. Elektrische radiatoren

elektrische buisradiator

Elektrische radiatoren met een hoog vermogen zijn ideaal voor een snelle opwarming van een ruimte. De ingebouwde weerstand warmt het water op en geeft zo warmte af. Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Je kan onder meer kiezen voor een stijlvolle paneelradiator of een buisradiator als handdoekenrek voor in de badkamer (zie foto). Daarnaast bestaan er ook goedkopere vrijstaande radiatoren.

Kosten: vanaf € 75 per element, incl. btw en excl. plaatsing. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

2. Elektrische vloerverwarming

infraroodverwarming alternatieven

Elektrische vloerverwarming ligt vlak onder je vloerbekleding. Zo krijg je een snelle reactietijd en geniet je van een aangenaam wooncomfort. Je kan kiezen voor dunne glasvezelmatten met ingebouwde elektrische kabels in een zigzagpatroon. Een andere vorm van elektrische vloerverwarming is een dunne kunststof folie met koperen verwarmingsbanen. Beide systemen kan je rechtstreeks op je bestaande vloer laten leggen. Het grote voordeel van dit soort bijverwarming is dat je het niet ziet.

Kosten: vanaf € 50 per m², incl. btw en excl. plaatsing. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

3. Elektrische convectoren

elektrische convector

Elektrische convectoren warmen snel op, maar koelen ook weer vlug af. Hierdoor verspillen ze bijna geen restwarmte. Hun mechanisme werkt op basis van convectiewarmte in plaats van stralingswarmte zoals bij infraroodelementen. Convectoren zuigen onderaan koude lucht aan en warmen die dan op. Zo ontstaat er een circulatie van warme lucht. Er bestaan mobiele convectoren, maar ook wand- en vloermodellen.

Kosten: vanaf € 150, incl. btw en excl. plaatsing. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

4. Elektrische accumulatiekachel

elektrische accumulatoren

Een elektrische accumulatiekachel bestaat uit een stenen kern met daarin een weerstand. ’s Nachts wordt elektriciteit (aan het goedkopere nachttarief) door de weerstand geleid, waardoor deze opwarmt. De stenen kunnen deze warmte langdurig vasthouden dankzij de hoge warmteopslagcapaciteit. Overdag geven ze de opgeslagen warmte af aan de ruimte. Deze kachels zijn duurder dan elektrische radiatoren, maar hun verbruik ligt dan ook veel lager.

Kosten: vanaf € 600, incl. btw en excl. plaatsing. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Welk alternatief voor infraroodverwarming kies ik best?

De keuze voor je bijverwarming hangt af van de grootte van de ruimte die je wil verwarmen, het vereiste vermogen, je budget, … Zoek je een compacte en mobiele bijverwarming? Dan zijn elektrische radiatoren en kachels iets voor jou. Wil je een stijlvollere elektrische bijverwarming die bij je interieur past? Opteer dan voor elektrische vloerverwarming of ingebouwde convectoren of accumulatoren.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden? Vergelijk het ruime aanbod bijverwarming aan scherpe prijzen in de webshop.

 

 

Kosten alternatieven infraroodverwarming (bijverwarming)

De kosten voor je elektrische bijverwarming hangen vooral af van het gekozen verwarmingselement en het vereiste vermogen. Doorgaans mag je rekenen op de onderstaande prijzen:

Type elektrische bijverwarmingGemiddelde kosten per verwarmingselement
(incl. btw & excl. plaatsing)
Elektrische radiatorenVanaf € 75
Elektrische vloerverwarmingVanaf € 50 per m²
Elektrische convectorenVanaf € 150
Elektrische accumulatorenVanaf € 600

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Deze prijzen zijn startprijzen. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en hun kosten vergelijk je best het aanbod in de webshop.

 


Alternatieven voor infraroodverwarming als hoofdverwarming

Naast infraroodverwarming zijn er nog andere interessante opties als hoofdverwarming voor je woning. Zo zijn ook een warmtepomp of een cv-installatie op gas energiezuinige, efficiënte systemen. Een woordje uitleg over deze mogelijkheden en hun kostprijs:

 

1. Warmtepomp

welke alternatieven infraroodverwarming

Een warmtepomp is een duurzame en ecologische manier om je woning te verwarmen. Het systeem onttrekt zijn geproduceerde warmte tot wel 80% aan een omgevingsbron: lucht, bodem of grondwater. Als alternatief voor infraroodverwarming raden we de lucht-lucht, lucht-water of hybride warmtepomp aan:

  • Lucht-lucht warmtepomp: de buitenunit van deze warmtepomp trekt buitenlucht aan met een ventilator. De compressor verwarmt de lucht. Die komt terecht in 1 of meerdere binnenunits die de warmte afgeven. Dit systeem verwarmt dus niet het water voor je centrale verwarming, maar de lucht in je woning. Bovendien kan deze warmtepomp op warme dagen ook dienst doen als airco.
  • Lucht-water warmtepomp: ook deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Niet om de lucht in je woning te verwarmen, maar wel het cv-water. Dit systeem valt relatief eenvoudig te plaatsen zonder graafwerken. Kortom, zowel interessant als nieuwe cv-installatie bij renovatie als nieuwbouw.
  • Hybride warmtepomp: dit systeem combineert het hoge rendement van een condensatieketel (op gas of mazout) met de groene energie van een lucht-water warmtepomp. Dit slimme systeem kiest altijd de meest voordelige energiebron. Meestal is dat de warmtepomp. Is de buitentemperatuur erg laag? Dan springt de condensatieketel bij.

Advies op maat nodig? Een professionele verwarmingsinstallateur informeert je graag over de mogelijkheden van een warmtepomp voor jouw woning. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

2. Cv-installatie op gas

alternatief infraroodverwarming

Naast infraroodpanelen op elektriciteit kan je ook je woning energiezuinig verwarmen met gas. Zo ben je zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Gascondensatieketels zijn budgetvriendelijk en halen tegelijk een erg hoog rendement. Ze recupereren namelijk de warmte van de rookgassen om het cv-water voor te verwarmen. Heb je een oude gas- of mazoutketel? Dan is het plaatsen van zo’n gascondensatieketel ook een praktische keuze. Je kan je bestaande leidingen en verwarmingstoestellen gewoon behouden.

Advies op maat nodig? Een professionele verwarmingsinstallateur informeert je graag over de mogelijkheden van een cv-installatie op gas voor jouw woning. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welk alternatief voor infraroodverwarming kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en je vooropgestelde budget. Een warmtepomp is bijvoorbeeld een goede en duurzame keuze in een goed geïsoleerde woning in combinatie met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Een verwarmingsinstallatie op gas is een budgetvriendelijkere en meer praktische optie.

TIP: een installateur kan je wensen en situatie analyseren en zo helpen in je zoektocht naar de beste oplossing. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Kosten alternatieven infraroodverwarming (hoofdverwarming)

De kosten voor een warmtepomp of een cv-installatie op gas hangen vooral af van het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Gemiddeld mag je rekenen op de onderstaande prijzen:

Type hoofdverwarmingGemiddelde kosten (excl. btw & plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000
Volledige cv-installatie op gas€ 7.500 à 15.000
Gascondensatieketel€ 2.000 à 5.000

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je makkelijk adviezen, prijzen, … vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs