Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten infrarood verwarming 2024

Met infraroodverwarming kies je voor een energiezuinige, gezonde en compacte manier van verwarmen. De kosten van infrarood verwarming zijn vooral afhankelijk van het soort verwarming. In dit artikel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per soort infrarood verwarming, het verbruik en de belangrijkste prijsbepalende factoren.

 

GA SNEL NAAR:

Kosten infrarood verwarming per soort:
1. Infraroodpanelen
2. Infraroodstralers
3. Infrarood vloerverwarming

Lees ook:
Kosten vs. verbruik infraroodverwarming
Waarom goedkope infrarood verwarming?
Prijsbepalende factoren

 

 

Wat kost infrarood verwarming gemiddeld in 2024?

De kosten van infraroodverwarming starten aan € 100 per verwarmingselement en kunnen oplopen tot meer dan € 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Kies je voor infrarood vloerverwarming, dan mag je rekenen op € 50 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de kosten per type infraroodverwarming wanneer je deze laat plaatsen door een professionele verwarmingsinstallateur:

Soort infrarood verwarmingGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Infraroodpaneelvanaf € 500
Infraroodstralervanaf € 100
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m²

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een exacte prijs ontvangen voor infraroodverwarming op maat jouw project, dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij verschillende verwarmingsinstallateurs. Zo kan je gericht prijzen en adviezen vergelijken. Start hier jouw aanvraag.


1. Infraroodpanelen

kosten infraroodverwarming

Infrarood panelen zien eruit als een flatscreen. Je kan ze aan de muur of het plafond bevestigen of inbouwen waardoor ze minder opvallen. Ze werken elektrisch via een stopcontact, maar qua verbruik en warmtegevoel zijn ze veel efficiënter en aangenamer dan elektrische verwarming.

Eenmaal ze op temperatuur zijn, hoeven ze ook niet constant op vol vermogen te werken. Ook bij een lager vermogen stralen infraroodpanelen voldoende warmte uit om een aangename temperatuur te creëren. Je kan ze bovendien als hoofdverwarming of bijverwarming gebruiken.

 

Mogelijke uitvoeringen van infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen: infrarood spiegelpanelen, glaspanelen, panelen in metaal, keramiek, … Mag het wat specialer zijn, dan kan je ook kiezen voor design infraroodpanelen.

 

Kosten infrarood paneel

De kosten van infrarood panelen worden vooral bepaald door het soort verwarmingspaneel, de grootte, de afwerking en de kwaliteit. Daarnaast beïnvloedt ook de installatie de prijs: infrarood panelen laten installeren door een verwarmingsinstallateur is duurder dan wanneer je ze zelf installeert.

Wat kost een infrarood paneel nu precies? Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een professionele installatie vs. doe-het-zelven.

 

Kosten professionele installatie van infrarood panelen
(duurdere installatiekosten, lagere verbruikskosten)

Wil je de infraroodpanelen vaak gebruiken, dan kies je best voor een professionele installatie, geplaatst door een gespecialiseerde installateur. Deze zorgt voor een correcte berekening van het vereiste vermogen (belangrijk voor een optimaal rendement) en gebruikt kwalitatieve panelen. Die zijn wat duurder, maar werken wel erg energiezuinig. Zo bespaar je op termijn heel wat geld, waardoor je jouw investering snel terugverdient. Enkele richtprijzen:

 • Standaard infraroodpaneel (1.000 Watt): gemiddeld € 500 à 600 (goed om een opp. van 20 à 25 m² te verwarmen)
 • Design infraroodpaneel: gemiddeld € 1.000 of meer

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Om een correct beeld te krijgen van de kosten, vergelijk je best offertes van verschillende professionele installateurs via de offertepagina.

 

Kosten infrarood panelen zelf installeren
(goedkopere installatiekosten, hogere verbruikskosten)

Van plan om de infraroodpanelen slechts sporadisch te gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan kan je overwegen om de panelen zelf aan te kopen en te installeren. Let op: hou er rekening mee dat de goedkope infrarood panelen die je vindt in webshops van mindere kwaliteit zijn en dus meer verbruiken. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

2. Infraroodstralers

kosten infraroodstraler

Net als infraroodpanelen dragen ook infraroodstralers de warmte rechtstreeks over naar objecten en personen in de ruimte, niet naar de lucht. Ook hier is er dus geen sprake van uitdroging van de lucht. Het grote voordeel van infraroodstralers is de eenvoudige installatie en het feit dat de lampen snel warm worden. Verder is het ook milieuvriendelijk aangezien er geen uitstoot mee gepaard gaat.

 

Mogelijke uitvoeringen van infraroodstralers

Infraroodstralers kopen kan in verschillende soorten. Zo kan je kiezen voor een infrarood tower, een plafondheater die je bevestigt aan het plafond of een staande straler, ook wel infraroodkachel genoemd. Verder wordt ook een onderscheid gemaakt tussen:

 • Korte golf stralers / heldere stralers: deze geven een zichtbaar of goudgeel licht en zijn vooral geschikt voor buiten. De bekendste toepassing is zonder twijfel de infrarood terrasverwarmer. De warmte die heldere stralers uitstralen is heel intensief en gericht. Zo hebben ze ook bij veel wind effect.
 • Lange golf stralers / donkere stralers / carbonstralers: deze geven geen licht en zijn vooral geschikt voor binnen of beschutte ruimtes. Een bekende toepassing is de infrarood verandaverwarming.

 

Kosten infraroodstralers

De kosten voor een infraroodstraler zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de uitvoering en het gebruikte type lamp. De keuze zal daarbij beïnvloed worden door de plaats die verwarmd dient te worden, hetzij binnen of buiten. Daarnaast beïnvloedt ook de installatie de prijs: laat je de infraroodstraler installeren door een verwarmingsinstallateur of installeer je ze zelf?

Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een professionele installatie vs. doe-het-zelven.

 

Kosten professionele installatie van infraroodstralers
(duurdere installatiekosten, lagere verbruikskosten)

Ben je van plan de infraroodstraler vaak te gebruiken, dan laat je de plaatsing best over aan een professionele installateur. Deze zorgt voor een correcte berekening van het vereiste vermogen (belangrijk voor een optimaal rendement) en plaatst enkel kwalitatieve stralers. Deze zijn wat duurder, maar werken wel erg energiezuinig waardoor je op termijn heel wat geld kan uitsparen. Enkele richtprijzen:

 • Infraroodstraler met golden tube lamp: gemiddeld € 300 à € 400
 • Infraroodstraler met kwartslampen: gemiddeld € 100

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Om een correct beeld te krijgen van de kosten, vergelijk je best offertes van verschillende professionele installateurs via de offertepagina.

 

Kosten infraroodstraler zelf installeren
(goedkopere installatiekosten, hogere verbruikskosten)

Je kan er ook voor kiezen om de infraroodstraler zelf te kopen en te installeren. Let wel op want deze doe-het-zelf stralers zijn van lagere kwaliteit dan deze die professioneel geplaatst worden en verbruiken doorgaans meer. Een doe-het-zelf installatie is daarom alleen aan te raden als je de infraroodstralers slechts sporadisch wil gebruiken. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

3. Infrarood vloerverwarming

kosten infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is energiezuinig, efficiënt en aangenaam. Het is een droog systeem waarbij infrarood verwarmingsmatten onder de vloer worden geplaatst. Op die manier wordt de warmte snel en gelijkmatig verdeeld in de ruimte.

Vloerverwarming met infrarood verwarmingsmatten is efficiënter in vergelijking met andere soorten vloerverwarming. De matten warmen namelijk snel op, waardoor ze meteen warmte kunnen afgeven via de vloer. Bovendien kan je genieten van een aangenamere warmte, omdat infraroodstralen dieper in het lichaam doordringen. Infrarood vloerverwarming is ook makkelijk te installeren aangezien je het alleen maar hoeft aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

 

Infrarood vloerverwarming kosten

De installatie van elektrische vloerverwarming laat je best over aan een professionele plaatser. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Zo moet rekening gehouden worden met de opbouwhoogte van de vloer, de afwerking van de vloer, … Als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om daar correct over te oordelen.

Hieronder vind je een overzicht van kosten van infrarood vloerverwarming:

 

Kosten professionele installatie van infrarood vloerverwarming

De kosten van infrarood vloerverwarming liggen in lijn met die van elektrische vloerverwarming. De totaalprijs is daarbij vooral afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Hou er rekening mee dat ook de installatie kosten met zich meebrengt:

 • Infrarood vloerverwarming: gemiddeld € 50 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Om een correct beeld te krijgen van de kosten, vergelijk je best offertes van verschillende verwarmingsinstallateurs via de offertepagina.

 


Profiteer van energiebesparend verbruik met infraroodverwarming

Bij de prijs van infrarood verwarming is het belangrijk om stil te staan bij het zuinige energieverbruik dat het met zich meebrengt. Per graad waarmee de ruimte verwarmd wordt bespaar je ongeveer 7% energie ten opzichte van bij centrale verwarming. Bovendien is het niet de lucht maar zijn het wel objecten, muren en vloeren die verwarmd worden. Aangezien deze de warmte langer vasthouden leidt dat eveneens tot energiebesparing.

 

Waarom kiezen voor goedkope infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een goedkope en energiezuinige manier om te verwarmen. Naast de voordelige kosten heeft infraroodverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming nog enkele andere belangrijke voordelen tegenover traditionele verwarming:

 • Neemt weinig plaats in: infrarood verwarmingselementen zijn kleiner dan traditionele radiatoren. Je hebt bovendien ook meer keuzevrijheid tijdens de plaatsing.
 • Aangename warmte: bij infrarood verwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, wat voor een aangenaam warmtegevoel zorgt. Wanneer je verwarmt met gewone radiatoren, kunnen er temperatuurverschillen optreden in de ruimte.
 • Onderhoudsarm: infraroodverwarming vereist nagenoeg geen onderhoud.
 • Eenvoudige installatie: infrarood verwarmingselementen zijn eenvoudig te installeren en aan te sluiten op het stroomnet.

Infraroodverwarming laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice.

 

Welke factoren bepalen de kosten van infraroodverwarming?

De kosten van infraroodverwarming kunnen sterk variëren. Welke factoren hebben een invloed op de prijs? Een overzicht:

 • Toepassing: infraroodverwarming als hoofdverwarming zal meer kosten dan infraroodverwarming als bijverwarming.
 • Type infraroodverwarming: de totale kosten voor design infraroodpanelen of infrarood vloerverwarming zullen hoger oplopen dan wanneer je kiest voor bv. een infraroodstraler.
 • Installatie: wanneer je je infraroodverwarming laat installeren door een professionele verwarmingsinstallateur, moet je rekening houden met de installatiekosten. Die kunnen overigens sterk verschillen van vakman tot vakman. Het is dus belangrijk om grondig offertes te vergelijken.
 • Verbruik: de totale kosten van infraroodverwarming worden ook bepaald door het verbruik van de verwarmingselementen. Zo zullen kwalitatieve elementen die je via een verwarmingsinstallateur aankoopt minder energie verbruiken dan verwarmingselementen die je online kan kopen.

BELANGRIJK: om een goed idee te krijgen van de exacte kosten van een infrarood verwarmingsinstallatie, vergelijk je best prijsvoorstellen van meerdere verwarmingsinstallateurs. Dit kan heel eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs