Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood verwarming slaapkamer

Infrarood verwarming is erg geschikt om je slaapkamer te verwarmen. Deze installaties zijn snel te installeren en je profiteert van een breed scala aan voordelen. Maar wat zijn die pluspunten precies? Zijn er ook nadelen aan infrarood verwarming in de slaapkamer? Uit welke oplossingen kan je kiezen? Wat kosten ze, en wat zijn de alternatieven? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: 
Voor- en nadelen infrarood verwarming slaapkamer
Types infrarood verwarming slaapkamer
Infrarood verwarming slaapkamer prijs
Alternatieven voor infraroodverwarming
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer kiezen voor infrarood verwarming in de slaapkamer?

Infraroodverwarming is een erg efficiënte manier om je slaapkamer te verwarmen. De infraroodstralen verwarmen eerst de objecten in de kamer, die op hun beurt de warmte afgeven aan de directe omgeving. Zo kan de warmte zich gelijkmatig door heel je slaapkamer verspreiden. Deze manier van verwarmen is vooral een goed idee wanneer:

 • je nog geen verwarmingsinstallatie hebt boven: infraroodverwarming is makkelijk te plaatsen, omdat je geen cv-leidingen hoeft aan te leggen. Als je dus in je slaapkamer nog geen bestaande verwarmingsinstallatie hebt, is infrarood een slimme oplossing.
 • je jouw slaapkamer enkel gebruikt om te slapen: infraroodverwarming is vooral geschikt voor ruimtes die je minder vaak of minder lang gebruikt. Als je in je slaapkamer dus bijvoorbeeld ook een bureau hebt waar je dagelijks zit, kan infraroodverwarming minder aangewezen zijn.
 • je woning goed geïsoleerd is: verder is infraroodverwarming vooral geschikt voor woningen die goed zijn geïsoleerd. Op die manier blijft je stroomverbruik relatief beperkt.

Infrarood verwarming in je slaapkamer plaatsen? Schakel een installateur in! Deze geeft je advies over de soorten infraroodverwarming en kan deze correct installeren. Vind een expert in de buurt.

infraroodverwarming slaapkamer

 

Voor- en nadelen infrarood verwarming voor slaapkamer

Infraroodverwarming in de slaapkamer heeft veel voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de belangrijkste punten hieronder op een rijtje:

 

 • Gericht verwarmen: infraroodverwarming kan een ruimte gericht en snel verwarmen omdat het op basis van straling werkt. Daardoor is dit soort verwarming erg geschikt voor ruimtes die je minder vaak gebruikt, zoals de slaapkamer. Als je de ruimte dan gebruikt, kan je deze dan snel opwarmen voor een relatief korte periode.
 • Besparing op energiekosten: verwarming op basis van straling heeft een hoger rendement dan traditionele verwarming. Zeker in combinatie met een goed geïsoleerde woning kan je flink wat besparen op je energiefactuur.
 • Moderne uitstraling: er zijn verschillende soorten uitvoeringen van infraroodverwarming. In de meeste gevallen hebben deze panelen, stralers, … een moderne look en nemen ze weinig ruimte in beslag.
 • Goed voor je gezondheid: als je je slaapkamer verwarmt met stralingswarmte circuleert er minder stof, vuil en huisstofmijt door de lucht. Bovendien droogt infraroodverwarming de lucht niet uit, waardoor je geniet van een optimale luchtvochtigheid in je slaapkamer.
 • Geruisloos: bij traditionele verwarming kan je wat geluid horen door het warme water dat dan door je leidingen en radiatoren stroomt. Infrarood verwarming is daarentegen geruisloos, waardoor je geniet van een optimale nachtrust.

 

 • Niet geschikt voor alle woningen of slaapkamers: om energiekosten te besparen met infraroodverwarming in je slaapkamer is het belangrijk dat je de verwarming niet continu aan hebt staan. Bovendien haal je ook meer profijt uit de infrarood verwarming als je woning goed is geïsoleerd.
 • Niet eender waar in je slaapkamer: infraroodverwarming geeft gericht warmte af aan bepaalde objecten in de ruimte. Daarom is het belangrijk dat de panelen correct en op een specifieke plek zijn geïnstalleerd (bv. aan het plafond boven het voeteinde van je bed), zodat je slaapkamer overal in gelijke mate verwarmd wordt.

 

Types infrarood verwarming slaapkamer

Als je je slaapkamer wil verwarmen met infraroodverwarming, zijn er verschillende types om te kiezen. We geven een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Infrarood panelen

Dit type infraroodverwarming is het populairste voor slaapkamers. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen zoals panelen voor je plafond of wand, panelen in alle RAL-kleuren, glas panelen, spiegelpanelen… Infrarood panelen zijn ideaal om kleinere ruimtes snel te verwarmen. En is de ruimte eenmaal op temperatuur, dan hoeven de panelen niet op vol vermogen te blijven draaien.

 

2. Infraroodstralers

Infraroodstralers staan vooral bekend als terrasverwarming, maar kan je ook perfect in de slaapkamer gebruiken. Je kan de infraroodstralers of heaters dan aan het plafond of de zijmuur bevestigen. Ook deze units zijn meestal stijlvol ontworpen en kunnen je slaapkamer snel opwarmen. Er bestaan infraroodstralers met slimme functies, timers, afstandsbedieningen, eco-functies…

 

3. Infrarood vloerverwarming

Tot slot kan je nog kiezen voor infrarood vloerverwarming. Daarbij legt de installateur een dunne folie of dunne matten onder de vloer. Een groot voordeel van infrarood vloerverwarming is dat het je volledige vloeroppervlak verwarmt en dus niet alleen de plekken waar de kabels lopen. Verder kan je infrarood vloerverwarming ook onder verschillende soorten vloeren leggen en blijft de opbouwhoogte beperkt.

 

Welke infraroodverwarming kies ik voor mijn slaapkamer?

De beste soort infrarood verwarming voor jouw slaapkamer hangt af van je eigen wensen. In de slaapkamer kiezen mensen vaak voor panelen die verwerkt zijn als spiegel of die tegen het plafond boven het voeteinde van het bed geplaatst zijn. Vloerverwarming is dan weer erg aangenaam om op te lopen en infraroodstralers zijn gemakkelijk te bedienen.

Advies nodig? Een specialist kan je verder adviseren over de meest geschikte opties, rekening houdende met jouw wensen, situatie en budget. Vind een expert in de buurt.

 

Infrarood verwarming slaapkamer prijs

De kostprijs van infrarood verwarming in de slaapkamer hangt af van verschillende factoren zoals de oppervlakte, de kwaliteit van de verwarmingselementen, het type infrarood verwarming… In de onderstaande tabel geven we meerdere richtprijzen per type:

Type infrarood verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw)
Infrarood panelen€ 200 à 600 per unit (excl. plaatsing)
Infraroodstraler€ 100 à 400 per unit (excl. plaatsing)
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m² (incl. plaatsing)

BELANGRIJK: de prijzen in de tabel hierboven zijn slechts richtprijzen. Wil je een exacte prijs voor infraroodverwarming in jouw slaapkamer? Vraag dan offertes aan bij meerdere infrarood experts. Zo kan je gericht prijzen en voorwaarden vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

infrarood verwarming voor slaapkamer

 

Alternatieven voor infraroodverwarming in de slaapkamer

Naast infraroodverwarming kan je je slaapkamer ook nog op andere manieren met elektriciteit verwarmen. We zetten enkele alternatieven in een overzicht:

 

1. Elektrische convectoren

Elektrische convectoren kunnen net als infraroodverwarming snel een ruimte opwarmen. Ze gebruiken daarvoor convectiewarmte. De toestellen trekken dan koude lucht aan, warmen die op en geven het af in de ruimte. Convectoren zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen zoals paneelconvectoren, wandconvectoren, designconvectoren…

 

2. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn makkelijk te installeren en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Als je je slaapkamer enkel ’s nachts gebruikt en wil verwarmen met elektrische radiatoren, kies je voor verwarming met een hoog vermogen. Deze toestellen verbruiken meer, maar kunnen je kamer ook erg snel opwarmen.

 

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een goed alternatief voor infrarood vloerverwarming. Het is beschikbaar als matten, met kabels of eventueel met een folie. Ook dit type verwarming is erg geschikt voor een slaapkamer die je enkel sporadisch gebruikt. Door de verwarming niet continu te gebruiken, bespaar je kosten en kan je de ruimte toch snel opwarmen.

 

Ontvang advies op maat van een expert!

Er zijn dus heel wat soorten verwarming en mogelijke uitvoeringen waaruit je kan kiezen om je slaapkamer te verwarmen. Wat de beste optie is, hangt af van meerdere factoren. Een specialist luistert naar jouw wensen en adviseert je over de meest geschikte soort verwarming voor jouw slaapkamer. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met verwarmingsspecialisten in jouw buurt:

 

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs