Infraroodpanelen: soorten & werking

Verwarmen met infrarood is een moderne manier van verwarmen. Door innovatie is de technologie in de loop der jaren sterk verbeterd en presteert de huidige generatie infrarood panelen erg goed. Daarnaast hebben fabrikanten veel aandacht besteed aan esthetische aspecten waardoor de panelen er stijlvol uitzien en goed in allerlei interieurs geïntegreerd kunnen worden.

 

panelen infrarood verwarmingStandaard infrarood panelen

Standaard infrarood panelen worden meestal in het wit geleverd maar in principe zijn alle RAL-kleuren mogelijk. De omlijsting bestaat meestal uit (gelakt) aluminium en aan de voorzijde van het paneel bevindt zich gehard glas. Dit type paneel kun je nagenoeg overal toepassen en is geschikt voor bevestiging aan de wand of aan het plafond. In het paneel is een carbon- of ander soort halfgeleider verwerkt die, wanneer er een elektrische stroom doorheen loopt, warmte afgeeft. De panelen warmen in relatief korte tijd op waardoor je snel van de warmte kunt genieten.
Bekijk het aanbod infrarood panelen in de webshop.

 

infraroodverwarming glazen panelenGlazen infrarood panelen

Glazen infraroodpanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden en zijn leverbaar in de kleuren zwart en wit.

Aan de voorzijde zijn ze voorzien van veiligheidsglas waardoor ze een mooie (mat)glanzende uitstraling hebben.

Aan de achterzijde zijn de panelen geïsoleerd waardoor er zo min mogelijk warmte verloren gaat. De warmte wordt opgewekt door een carbonelement en het vermogen varieert van 300 tot 1000 Watt.
Bekijk het aanbod infrarood panelen in de webshop.

 

spiegelpanelen infrarood verwarmingInfrarood spiegelpanelen

Spiegelpanelen hebben als voordeel dat ze twee functies combineren: spiegelen en verwarmen. Ze zijn ideaal voor gebruik in de badkamer omdat ze in vergelijk tot conventionele verwarmingssystemen snel opwarmen en hierdoor relatief weinig energie gebruiken. Verder nemen de panelen weinig ruimte in beslag en heb je geen geen extra radiator en leidingen meer nodig. Een spiegelpaneel kun je vanzelfsprekend ook als verwarmings- en sfeerelement in een woonkamer of slaapkamer gebruiken. Je profiteert dan zowel van de warmte als van de esthetische voordelen omdat een ruimte waarin de spiegel hangt groter zal lijken, zeker wanneer je een grote spiegel kiest.
Bekijk het aanbod infrarood panelen in de webshop.

 

design infrarood panelenDesign infrarood panelen

Waar standaard panelen al een vrij chique uitstraling hebben, spannen design panelen helemaal de kroon. Het zijn haast kunstobjecten die in het interieur zeker niet zullen misstaan. Design panelen kunnen voorzien worden van afbeeldingen, foto’s of kleurrijke patronen waardoor ze meer lijken op een schilderij dan op een verwarmingspaneel. In principe kan iedere afbeelding in het paneel verwerkt worden en het is ook mogelijk om een eigen foto te gebruiken. Designpanelen functioneren verder op dezelfde manier als standaard infrarood panelen, alleen zijn ze uniek in verschijning door het persoonlijke tintje dat je eraan kunt laten geven.
Bekijk het aanbod infrarood panelen in de webshop.

 

 

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben een aantal specifieke kenmerken. Als het paneel eenmaal op temperatuur is, hoeft het niet continu op vol vermogen ingeschakeld te zijn. Ook bij lagere vermogens wordt er voldoende warmte uitgestraald om de ruimte behaaglijk te kunnen verwarmen. Wel is een thermostaat nodig om het paneel intelligent aan te sturen. Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in de ruimte maar de objecten en personen die zich in deze ruimte bevinden. Door de efficiënte manier van verwarmen kun je energie besparen. Je kunt de panelen zowel aan de wand of aan het plafond bevestigen. Ze werken op 220 volt en kunnen ook op een lichtpunt worden aangesloten. De panelen zijn te combineren met een draadloze thermostaat waardoor ze alleen warmte afgeven wanneer dat nodig is.

 

kamers infrarood panelen

 

Waar kan je infrarood panelen plaatsen?

Infrarood panelen kun je toepassen als hoofdverwarming of als bijverwarming. Enkele toepassingen zijn:

 

Hoofdverwarming:

 • Woning, vakantiewoning, buitenverblijf
 • Camper, caravan
 • Kantoor
 • Winkel
 • Dierenverblijf

 

Bijverwarming

 • Badkamer (kan ook als hoofdverwarming)
 • Zolderkamer
 • Hobbyruimte, speelkamer
 • Onverwarmde garage
 • Serre
 • Veranda
 • Iedere andere ruimte die plaatselijk (bij)verwarmd moet worden.

 

 

Hoeveel infraroodpanelen zijn er nodig?

Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van het soort ruimte dat je wilt verwarmen. In een badkamer is de warmtebehoefte bijvoorbeeld een stuk groter dan in een slaapkamer. Verder speelt ook de grootte van de ruimte, de positie van de panelen, de aanwezigheid van ramen en het oppervlak aan buitenmuren een rol omdat hierlangs energieverliezen plaatsvinden. Gemiddeld kun je de volgende Wattages aanhouden:

Bij oude of erg slecht geïsoleerde woningen kan het zijn dat je 15%-25% extra vermogen nodig hebt om de energieverliezen te compenseren. Je kunt het beste advies vragen aan de leverancier, zeker wanneer je infraroodpanelen als hoofdverwarming wil gaan gebruiken. Het succes van dit type verwarming hangt immers voor een groot gedeelte af van een juiste dimensionering. Zou je de panelen te klein nemen, dan bestaat de kans dat dit ten koste gaat van het warmtecomfort omdat je de ruimte dan niet homogeen (egaal) kunt verwarmen.

In de webshop kan je eenvoudig een infraroodpaneel kopen. Klik hier om naar de webshop te gaan en vergelijk de prijzen.

 

Test met een proefplaatsing

Wil je de woning gaan voorzien van infrarood verwarming maar twijfel je of het wel iets voor je is, vraag dan om een proefplaatsing. Je kunt dan zelf ervaren hoe zo’n systeem functioneert en wat de specifieke voor- en nadelen zijn. Je moet dan in de meeste gevallen wel een borg betalen maar dit bedrag krijg je weer terug wanneer je het paneel terug stuurt. Verder zijn er aan een proefplaatsing over het algemeen geen kosten verbonden.

 

Waar op letten bij aanschaf?

Bij het aanschaffen van een infraroodpaneel kun je beter niet voor een onbekend merk of voor een al te goedkoop paneel kiezen. Deze panelen hebben vaak een lage oppervlaktetemperatuur en hebben inferieure verwarmingselementen. Ze geven weliswaar voldoende warmte maar de elektriciteit wordt minder efficiënt omgezet in warmte dan bij de duurdere panelen het geval is. Kort gezegd: de aanschafkosten zijn laag maar de levensduur is kort en de energiekosten hoog. Je kunt beter investeren in wat kwaliteit omdat je de kosten dan vanzelf terug gaat verdienen. Kwaliteitsvolle panelen worden gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

 • Hoge oppervlaktetemperatuur (hoger dan 90 – 130 °C) Bij hoge oppervlaktetemperaturen is het rendement van een paneel hoger dan bij lage temperaturen.
 • Voldoende isolatie in het paneel (zowel aan de achterzijde als aan de bovenzijde) waardoor het energieverlies beperkt blijft (tot maximaal 5%).
 • Kwalitatief reflectiemateriaal.
 • Kwalitatief verwarmingselement (uit één deel).

 

Online infraroodverwarming kopen?

Bekijk en vergelijk het ruime aanbod aan scherpe prijzen in de webshop. Bestel online en geniet van een snelle en gratis levering. Ontdek het volledige gamma in de webshop.