Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infraroodkachel

Wil je een innovatieve technologie gebruiken als hoofdverwarming? Of ben je op zoek naar een manier om je badkamer, garage of hobbyruimte bij te verwarmen? Het kan allemaal met een infraroodkachel. Maar welke soorten infrarood kachels bestaan er? Hoeveel kosten ze? En wanneer kies je best voor welke kachel? We zetten het allemaal helder op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Infrarood paneel
OPTIE 2: Infrarood spiegel
OPTIE 3: Infraroodkachel (heater) voor binnen
OPTIE 4: Infraroodkachel (heater) voor buiten
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

 

Hoe werkt een infraroodkachel?

Infrarood kachels verwarmen niet de lucht, maar wel de lichamen en voorwerpen in de ruimte. Daardoor zijn ze efficiënter en energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen (die wel de lucht verwarmen). Het type infraroodkachel hangt af van het soort warmtestralen dat het apparaat gebruikt. Er zijn 3 opties:

  1. Korte golf infraroodstraling

    Infrarood kachels met kortgolvige straling herken je aan het felrode of oranje licht dat ze uitstralen. Ze produceren de meest intense warmte. Die is meteen voelbaar op de huid. Bij een te lange blootstelling op korte afstand kan je je zelfs verbranden. Je plaatst ze daarom best op een veilige afstand.

    Type infraroodkachel: infraroodkachel (heater) voor buitengebruik (bv. als terrasverwarmer)

 

  1. Medium golf infraroodstraling

    Infrarood kachels met middelgolvige straling herken je aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Ze hebben een vrij groot bereik en vormen een veiliger alternatief voor kachels met korte golf infraroodstraling. De warmte is namelijk ook intens, maar toch minder fel waardoor er minder kans is om je te verbranden. Daarom is het ook ideaal als therapeutisch middel, bijvoorbeeld in sauna’s.

    Type infraroodkachel: infraroodsauna – infraroodkachel (heater) voor openbare ruimtes (bv. kantoor of supermarkt), binnengebruik (bv. badkamer of woonkamer) of buitengebruik (bv. als terrasverwarming)

 

  1. Lange golf infraroodstraling

    Infrarood kachels met langgolvige straling zenden geen zichtbaar licht en veel lagere temperaturen uit. Door de optimale warmteverdeling voelen de stralen ook aangenaam aan. Infrarood kachels met langgolvige infraroodstralen zijn daarom ook het meest geschikt als huishoudelijke hoofd- of bijverwarming.

    Type infraroodkachel: infrarood paneel – infrarood spiegel – infraroodkachel (heater) voor binnengebruik

 

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van infraroodverwarming voor jouw project? Bekijk dan zeker het aanbod in de webshop. Of ontvang vrijblijvend offertes voor een professionele installatie op maat van jouw situatie en verbruik via de offerteservice.

 


 

OPTIE 1: Infrarood paneel

infrarood panelen

 

Wat is een infrarood paneel?

Een infrarood paneel is een elektrische infraroodkachel die werkt met langgolvige straling. Dit toestel straalt dus geen zichtbaar licht uit. Je kan infraroodpanelen zowel gebruiken als hoofd- of bijverwarming. Je moet ze gewoon aansluiten op een stopcontact. Bovendien kan je deze elektrische infrarood kachels ook combineren met een draadloze thermostaat. Zo geven ze alleen warmte af als dat nodig is.

Deze stralingspanelen zien eruit als een flatscreen-tv en kan je zowel aan muren als plafonds bevestigen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: gelakt in verschillende kleuren, van glas, een design paneel met een foto of patroon naar keuze, … Zo kan je deze stijlvolle infrarood kachels perfect in elk interieur integreren.

 

Prijs infrarood paneel

De kostprijs van een infrarood paneel hangt af van verschillende factoren zoals het soort paneel, de grootte, het design, … Of je de infraroodpanelen zelf installeert of laat installeren door een gespecialiseerde installateur heeft ook een invloed op de prijs:

 

Zelf installeren (goedkoper – hogere verbruikskosten – voor sporadisch gebruik)

Wil je het infraroodpaneel slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan ben je voordeliger af om te kiezen voor een doe-het-zelf installatie.

Een eenvoudig infrarood paneel van 120 x 60 cm vind je al vanaf 180 euro (incl. btw). Een overzicht van de mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Laten installeren (duurder – lagere verbruikskosten – voor intensief gebruik)

Wil je het infraroodpaneel vaak gebruiken? Dan kies je best voor een professionele installatie. Een gespecialiseerde installateur berekent het vereiste vermogen voor jouw verbruik en gebruikt kwalitatieve, energiezuinige panelen. Zo bespaar je op termijn heel wat geld.

Voor een standaard infrarood paneel (1.000 Watt) mag je rekenen op een prijs van 500 à 600 euro (incl. btw, excl. plaatsing). Een design paneel kost al snel 1.000 euro (incl. btw, excl. plaatsing) of meer. Ontvang offertes van gespecialiseerde installateurs via de offerteservice.

 

 

Voordelen infrarood paneel

  • Een infrarood paneel zorgt voor een aangenaam warmtegevoel (vergelijkbaar met zonnewarmte).
  • Een infrarood paneel heeft een strakke, moderne uitstraling. Bovendien kan je er een echt design-element van maken met een bepaalde foto of patroon.
  • Een infrarood paneel hoeft niet constant op een vol vermogen ingeschakeld te zijn. Eenmaal op temperatuur geeft het toestel ook met een lager vermogen een behaaglijke warmte af.
  • Een infrarood paneel leidt niet tot ongewenste luchtcirculaties (convectie).
  • Een infrarood paneel kan je eenvoudig ophangen aan je muur of plafond.

 


 

 

OPTIE 2: Infrarood spiegel

infrarood spiegel badkamer

 

Wat is een infrarood spiegel?

Met een infrarood spiegel sla je 2 vliegen in 1 klap. Deze infraroodkachel is namelijk een infrarood verwarmingspaneel én spiegel in 1. Dat is niet alleen praktisch, je spaart er ook plaats mee uit. Net als een gewoon infrarood paneel werkt ook een infrarood spiegel met langgolvige straling (zonder zichtbaar licht). Infrarood spiegels zijn vooral geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet, …

Ook bij deze elektrische infrarood kachel moet je geen gas- of waterleidingen plaatsen. Een gewoon stopcontact volstaat om het toestel te installeren. Je kan een infrarood spiegel bedienen met een schakelaar aan het toestel of met een draadloze thermostaat. Die laatste optie is energiezuiniger.

 

Prijs infrarood spiegel

De kostprijs van een infrarood spiegel hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de spiegel, het vereiste vermogen, … Ook hier heeft je keuze of je de infraroodspiegel zelf plaatst of laat plaatsen door een gespecialiseerde installateur een invloed op de prijs:

 

Zelf installeren (goedkoper – hogere verbruikskosten – voor sporadisch gebruik)

Wil je de infraroodspiegel slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan ben je voordeliger af om te kiezen voor een doe-het-zelf installatie.

Een infraroodspiegel van 320 Watt (geschikt voor het verwarmen van een badkamer van ong. 5 m²) vind je al vanaf 170 euro (incl. btw). De prijzen kunnen ook oplopen tot zo’n 1.000 euro of meer indien je een luxueuze uitvoering kiest met een speciaal design. Een overzicht van de mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Laten installeren (duurder – lagere verbruikskosten – voor intensief gebruik)

Je kan ook kiezen voor een professionele installatie. Dat is vooral aangeraden als je de infraroodspiegel vaak wil gebruiken en daarbij het verbruik wil beperken. Een gespecialiseerde installateur berekent het vereiste vermogen voor jouw verbruik en gebruikt kwalitatieve, energiezuinige infraroodspiegels. Zo bespaar je op termijn heel wat geld. Ontvang offertes van gespecialiseerde installateurs via de offerteservice.

 

 

Voordelen infrarood spiegel

  • Je bespaart ruimte in je badkamer, toilet, wellnessruimte, … doordat je een spiegel en verwarmingselement in 1 hebt.
  • Door de langgolvige straling heb je nooit meer last van condens op je spiegel.
  • Zo’n infrarood kachel in de badkamer is zeer onderhoudsvriendelijk en brandveilig.
  • Glas kan warmte beter opslaan en afgeven dan een traditionele radiator.
  • Een infrarood spiegel stoot minder CO2 uit dan een radiator op stookolie of gas.

 


 

 

OPTIE 3: Infraroodkachel (heater) voor binnen

infraroodkachel

Wat is een infraroodkachel voor binnen?

Een infraroodkachel ken je misschien beter onder de naam infraroodheater of infraroodstraler. Ze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heb je staande infraroodkachels, maar ook modellen die je aan de muur of het plafond kan bevestigen. Er zijn 2 soorten infrarood kachels (heaters) geschikt voor binnengebruik:

1. Donkere stralers

Deze infrarood kachels staan ook bekend als carbonstralers. Deze toestellen werken met langgolvige straling. Ze stralen dus alleen infrarode warmte uit en geen licht.

Belangrijkste toepassingen: binnen in huis (bv. woonkamer, slaapkamer, bureau, …) – op beschutte plaatsen (bv. beschutte veranda of overdekt terras)

 

2. Heldere stralers met middelgolvige straling

Hoewel donkere stralers het meest aangeraden zijn, kan je ook heldere stralers met middelgolvige straling gebruiken voor binnentoepassingen. Deze kachels maken meestal gebruik van kwarts-lampen en lichten wel op tijdens het gebruik.

Belangrijkste toepassingen: binnen in huis (bv. woonkamer, slaapkamer, bureau, …) – in minder goed geïsoleerde ruimtes (bv. garage, werkplaats, …) – in openbare ruimtes waar een groot bereik nodig is (bv. supermarkt of kantoor)

 

 

Prijs infraroodkachel voor binnen

De kostprijs van een infraroodkachel voor binnen hangt af van verschillende factoren zoals het gebruikte type lamp, de uitvoering, het vermogen, … Of je de infrarood kachel laat installeren of zelf installeert beïnvloedt ook de prijs:

 

Zelf installeren (goedkoper – hogere verbruikskosten – voor sporadisch gebruik)

Wil je de infraroodkachel slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan ben je voordeliger af om te kiezen voor een doe-het-zelf installatie.

Een kleine en eenvoudige infraroodkachel voor binnen met een vermogen van 800 Watt vind je al vanaf 20 euro (incl. btw). Een overzicht van de mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Laten installeren (duurder – lagere verbruikskosten – voor intensief gebruik)

Je kan ook kiezen voor een professionele installatie. Dat is vooral aangeraden als je de infraroodkachel vaak wil gebruiken en daarbij het verbruik wil beperken. Een gespecialiseerde installateur berekent het vereiste vermogen voor jouw verbruik en gebruikt kwalitatieve, energiezuinige infraroodkachels. Zo bespaar je op termijn heel wat geld. Ontvang offertes van gespecialiseerde installateurs via de offerteservice.

 

 

Voordelen infraroodkachel voor binnen

  • De verwarmingselementen warmen erg snel op (geen voorverwarming nodig).
  • Het is mogelijk in verschillende uitvoeringen en designs. Er bestaan staande modellen, maar ook straalkachels om aan zijmuren of het plafond te bevestigen.
  • Net als infrarood panelen zorgen infrarood straalkachels voor een aangenaam warmtegevoel zonder ongewenste luchtcirculatie (convectie).
  • Kwalitatievere staande modellen hebben een goede omvalbeveiliging.
  • Donkere stralers zijn ook beschikbaar met een ingebouwde thermostaat.

 


 

 

OPTIE 4: Infraroodkachel (heater) voor buiten

infraroodkachel buiten

Wat is een infraroodkachel voor buiten?

Ook infraroodkachels voor buiten (ook infraroodheaters of infraroodstralers genoemd) zijn beschikbaar als staand model of hangend model voor aan de muur of het plafond.

Voor buitengebruik zijn vooral heldere stralers geschikt. Dat zijn infraroodkachels die gebruik maken van kortgolvige of middelgolvige infraroodstraling. Dat betekent dat de verwarmingselementen felrood of oranje oplichten tijdens het gebruik. Het gaat meestal om halogeen-lampen, kwarts-lampen of golden tube-lampen. De warmte die ze uitstralen is intens en zeer gericht. Daardoor zijn ze zo geschikt voor plaatsen waar veel luchtbeweging/wind is. Denk maar aan een terras.

 

 

Prijs infraroodkachel voor buiten

De kostprijs van een infraroodkachel voor buiten hangt af van verschillende factoren zoals het vermogen, de uitvoering, het gebruikte type lamp, … Of je de infrarood kachel laat installeren of zelf installeert beïnvloedt ook de prijs:

 

Zelf installeren (goedkoper – hogere verbruikskosten – voor sporadisch gebruik)

Wil je de infraroodkachel slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan ben je voordeliger af om te kiezen voor een doe-het-zelf installatie.

Een kleine en eenvoudige infraroodkachel voor buiten vind je al vanaf 30 euro (incl. btw). Een overzicht van de mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Laten installeren (duurder – lagere verbruikskosten – voor intensief gebruik)

Je kan ook kiezen voor een professionele installatie. Dat is vooral aangeraden als je de infraroodkachel vaak wil gebruiken en daarbij het verbruik wil beperken. Een gespecialiseerde installateur berekent het vereiste vermogen voor jouw verbruik en gebruikt kwalitatieve, energiezuinige infraroodkachels. Zo bespaar je op termijn heel wat geld. Ontvang offertes van gespecialiseerde installateurs via de offerteservice.

 

 

Voordelen infraroodkachel voor buiten

  • In tegenstelling tot bij terrasverwarming op gas moet je niet met gasflessen slepen. Aansluiten op een stopcontact is voldoende. Ook wisselen van gasfles is dus niet nodig.
  • Bij infrarood kachels komen geen vuur en verbrandingsgassen kijken. Ze zijn dus veiliger dan kachels op gas.
  • Deze straalkachels zijn in de meeste gevallen opgehangen. Zo behoud je een vrije doorloop.
  • Deze infrarood kachels zijn zeer gebruiksvriendelijk en vergen amper onderhoud.

 


 

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Welke infraroodkachel voor jou de beste keuze is? Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en wensen: ben je op zoek naar een kachel als hoofdverwarming of bijverwarming? Ga je die heel intensief of slechts af en toe gebruiken? Op welke plaats wil je de infraroodkachel gebruiken? … Denk op voorhand goed na over wat je precies wil om zo de juiste keuze te kunnen maken. Achteraf kan je dan beslissen of je de plaatsing zelf doet of over laat aan een gespecialiseerde installateur:

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs