Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat is de beste infraroodverwarming?

Milieuvriendelijk en goedkoop je woning verwarmen? Denk dan aan infraroodverwarming. Hierbij maak je gebruik van comfortabele infraroodstraling om je huis snel op te warmen. Er zijn ook meerdere soorten infraroodverwarming, met elk hun eigen toepassingen, voor- en nadelen, prijzen, … Wat is de beste infraroodverwarming voor jouw huis? Ontdek het hier!

 

Beste infraroodverwarming: 4 factoren

Er zijn verschillende opties op gebied van infraroodverwarming. De beste keuze hangt af van meerdere factoren en verschilt per woonsituatie. Dit zijn de 4 factoren waar je op moet letten:

FACTOR 1: toepassing
FACTOR 2: type
FACTOR 3: locatie
FACTOR 4: prijs
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste infraroodverwarming?

Meer weten over infraroodverwarming? Vraag dan advies aan een installateur via Solvari! Zo ben je zeker van de beste infraroodverwarming voor jouw woning. Start je aanvraag hier.

beste infraroodverwarming

 

FACTOR 1: beste infraroodverwarming qua toepassing

Qua toepassing heb je 2 opties: infraroodstraling als hoofdverwarming of als bijverwarming. Een kort overzicht:

 

Infrarood als hoofdverwarming

Als hoofdverwarming is infraroodstraling alleen rendabel in een goed geïsoleerde woning. Met panelen, vloerverwarming, … kan je dan je hele huis opwarmen. Hou er wel rekening mee dat je dan nog een aparte boiler nodig hebt voor warm water, aangezien je met infrarood alleen je woning verwarmt.

Is je huis optimaal geïsoleerd, heb je zonnepanelen op je dak en is je verbruik beperkt? Dan is infrarood als hoofdverwarming een interessante oplossing. Infraroodstraling warmt objecten en mensen direct en gericht op, in plaats van eerst de lucht te verwarmen zoals klassieke radiatoren.

 

Infrarood als bijverwarming

Infraroodverwarming als bijverwarming is meestal de beste optie, vooral bij matige woningisolatie. Je gebruikt dan panelen, een heater of vloerverwarming als ondersteuning voor je cv-ketel. Aangezien infrarood voor stralingswarmte zorgt, kan je er bepaalde plekken in korte tijd mee opwarmen en hoeft zo’n installatie niet lang aan te staan. Denk bv. aan je badkamer, je slaapkamer, een zithoek in je woonkamer, …

 

TIP: laat een expert je woningisolatie checken!

Benieuwd of je infraroodverwarming kan gebruiken als hoofdverwarming? Laat dan eerst checken of je huis goed genoeg is geïsoleerd. Anders is de installatie niet rendabel. In de meeste gevallen gebruik je infrarood dus alleen als bijverwarming. Voor meer info kan je terecht bij een van onze experts. Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

FACTOR 2: beste infraroodverwarming qua type

Panelen, stralers, vloerverwarming, … zijn de mogelijke opties op gebied van infraroodverwarming. Hierbij is de beste keuze vooral afhankelijk van je wensen en budget. Een kort overzicht:

 • Infraroodpanelen: deze panelen plaats je op je wanden of op je plafond. Je hoeft ze alleen aan te sluiten op een stopcontact. Verder zijn ze beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Denk aan spiegelpanelen, panelen van keramiek of metaal, … Ook zijn er design panelen voor een echt unieke uitstraling.
 • Infraroodstralers: er zijn verschillende soorten stralers, met elk hun ideale locatie. Zo gebruik je lange golf stralers voor binnen en korte/middengolf stralers voor buiten. Bij deze laatste types is de straling veel intenser, wat ze ideaal maakt voor terrasverwarming. Verder heb je nog de keuze uit meerdere soorten lampen voor zulke heaters. Denk bv. aan halogeen, kwarts of golden tube lampen.
 • Infrarood vloerverwarming: vloerverwarming op basis van infraroodstraling is toe te passen als hoofdverwarming, maar het is populairder als bijverwarming. Je combineert infraroodmatten dan gewoon met je bestaande radiatoren. Verder zijn er verschillende uitvoeringen met variërende vermogens. Zo zijn uitvoeringen van 80 watt per m² alleen geschikt als bijverwarming en is 160 watt per m² een absolute vereiste voor hoofdverwarming.

 

FACTOR 3: beste infraroodverwarming qua locatie

De beste infraroodverwarming varieert ook per locatie. Is de installatie bv. bedoeld voor binnen of buiten? En is de installatie voor binnen, in welke ruimte pas je het dan toe? Een aantal mogelijkheden:

 

Infraroodverwarming voor de badkamer

De badkamer is meestal één van de kleinere ruimtes in huis, waardoor infraroodverwarming hier heel waardevol is. Je hebt dan namelijk geen radiatoren meer nodig. Populaire keuzes hiervoor zijn infraroodpanelen op het plafond, aan je wand, … Daarnaast zijn panelen achter je spiegel te verwerken, waardoor het nóg minder opvalt.

Een ander voordeel is dat je met infraroodstraling minder last hebt van condens en schimmelvorming. Ideaal in vochtige ruimtes als de badkamer! Meubels, wanden, het plafond, … verwarm je direct met dit soort warmte, waardoor ze na het douchen niet zo lang vochtig blijven.

 

Infraroodverwarming voor de woonkamer

Je brengt het grootste deel van de dag in je woonkamer door, en liefst met een fijne temperatuur. Met infraroodstraling verwarm je snel de directe ruimte om je heen. De meeste mensen kiezen voor infraroodpanelen als bijverwarming, maar kachels of stralers zijn ook zeker mogelijk.

Wil je de warmte wat meer verspreiden? Dan is vloerverwarming ook te overwegen. In goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs als hoofdverwarming dienen. Het belangrijkste is dat de installatie niet altijd aan moet staan. Anders verbruik je erg veel stroom en is verwarming met gas rendabeler.

 

Infraroodverwarming voor de slaapkamer

Niks is fijner dan een warme slaapkamer nét voor je naar bed gaat. Aangezien je zo’n ruimte overdag niet verwarmt, is dit echter niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Met infraroodverwarming breng je deze ruimte snel op temperatuur. Ook hier heb je weer de keuze uit verschillende uitvoeringen. Vooral panelen en vloerverwarming zijn populaire keuzes.

 

Infraroodverwarming voor buiten

Voor binnen gebruik je altijd infraroodverwarming op basis van lange golfstraling. Wil je een oplossing voor buiten, bv. als terrasverwarming? Dan kies je voor korte of medium golf infraroodverwarming. Deze installaties werken intenser en zijn dus zó warm. Ook stralen ze een felle rode kleur uit.

 

Benieuwd naar andere toepassingen? Vraag advies aan een expert!

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer opties voor infraroodverwarming. Een specialist vertelt je graag meer. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom snel in contact met meerdere geschikte vakmensen in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

infraroodverwarming typen

 

FACTOR 4: beste infraroodverwarming qua prijs

Of je nu kiest voor infraroodpanelen voor je badkamer of vloerverwarming in je woonkamer; je bent vast benieuwd naar de gemiddelde kosten. Hieronder een overzicht met richtprijzen voor infraroodverwarming:

Type infrarood verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw)
Infrarood panelen€ 200 à 600 per unit (excl. plaatsing)
Infraroodstraler€ 100 à 400 per unit (excl. plaatsing)
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m² (incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor jouw project kan hier dus nog van afwijken. Heb je interesse in zo’n totaalprijs? Kom in contact met experts in je buurt.

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste infraroodverwarming?

De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw wensen, je woonsituatie en je budget. Wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt? Schakel dan een specialist in voor jouw project. Zo profiteer je van…

 • Gericht advies: welk type infraroodverwarming kies je? Is je woning goed genoeg geïsoleerd voor infrarood als hoofdverwarming? En hoe realiseer je het beste rendement? Een erkende expert heeft het antwoord op al je vragen!
 • Prijzen op maat: de prijs voor infraroodverwarming varieert flink per project. Een specialist komt daarom altijd eerst bij je langs om je woonsituatie te analyseren. Zo weet die wat er mogelijk is en kan hij op basis daarvan een offerte opstellen.
 • Snelle plaatsing: een specialist heeft veel ervaring en werkt correct én efficiënt. Zo geniet je in een mum van tijd van jouw infraroodverwarming.
 • Garantie: er kan tijdens de plaatsing altijd iets mis gaan, hoe voorzichtig de installateur ook is. Gelukkig neemt een vakbedrijf de eventuele extra kosten dan voor eigen rekening. Zo ben je financieel beschermd bij een tegenvaller.

 

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs