Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is infraroodverwarming zuinig?

Infraroodverwarming werkt op basis van elektriciteit en verwarmt de voorwerpen in een ruimte, die de warmte dan afgeven aan de omgeving. Maar hoe zuinig is infraroodverwarming? In dit artikel gaan we dieper in op het verbruik van infraroodverwarming, vergelijken we verschillende soorten op gebied van zuinigheid en geven we een aantal handige tips om je verbruik te beperken.

Ga snel naar:
Hoe zuinig is infraroodverwarming?
Welke factoren bepalen het verbruik?
Tips voor een zuinige infraroodverwarming
Vergelijk offertes van experts

 

 

Wat is het gemiddelde verbruik van infraroodverwarming?

Je kan het verbruik van je infraroodverwarming zelf berekenen met de Wattage die op het paneel vermeld staat. Stel dat je een paneel hebt van 550 Watt, dan verbruikt je verwarming 0,55 kWh. Als je dit nu vermenigvuldigt met de huidige gemiddelde energieprijs, dan kost dit je ongeveer € 0,15 per uur (0,55 kWh x 0,27 €/kWh).

Het verbruik van infraroodverwarming kan wel per soort verschillen. Zo verbruikt een infraroodkachel vaak meer dan infraroodpanelen omdat kachels een hogere Wattage hebben. Tegelijkertijd verbruikt infrarood vloerverwarming dan weer meer dan panelen, omdat dit vaak over een groter oppervlak geplaatst wordt en je energieverbruik zo snel oploopt.

Benieuwd naar het verbruik voor jouw situatie? Een installateur kan je informeren over het verbruik per type infraroodverwarming en geeft je graag persoonlijk advies. Vind een expert in je buurt.

hoe zuinig is infraroodverwarming

 

Hoe zuinig is infraroodverwarming?

Hoe zuinig infraroodverwarming is, hangt af van je huis en hoe je de verwarming gebruikt. Panelen verwarmen bv. gericht, wat betekent dat ze de voorwerpen in de buurt van het paneel verwarmen. Zo kan je met een infraroodpaneel 1 bepaalde plek op temperatuur brengen, zoals de zithoek of je bureau. Dan kan je je hoofdverwarming een graadje lager zetten, waardoor je energieverbruik daalt.

Verder is infraroodverwarming ook een goed idee in kleinere ruimtes die je niet de hele dag gebruikt, zoals een badkamer. Je hoeft de verwarming dan maar even aan te zetten. Maar welke opties heb je nog meer? Hieronder nog een aantal alternatieven:

 

Is infraroodverwarming zuiniger dan gas?

De prijzen voor gas zijn nu hoger dan de prijzen voor elektriciteit. Ook kan je met infraroodverwarming veel gerichter verwarmen dan met gas. De warmte gaat namelijk naar specifieke plekken, waardoor er veel minder energie verloren gaat. Een verwarming op gas moet alle lucht in een ruimte verwarmen en heeft dus ook een langere opwarmtijd. Het logische gevolg is een hoger energieverbruik. Zeker als je zonnepanelen hebt, kan je met infraroodverwarming veel kosten besparen.

BELANGRIJK: voor een lager energieverbruik met infraroodverwarming is het wel belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Anders gaat er alsnog veel warmte verloren en is dit type verwarming minder zuinig. Ook als bijverwarming (in kleine ruimtes) is infraroodstraling zeker zuiniger dan gas.

 

Is infraroodverwarming zuiniger dan een warmtepomp?

Of infraroodverwarming zuiniger is dan een warmtepomp, hangt opnieuw af van heel wat factoren als het type warmtepomp, je eigen energieverbruik, de isolatie van je huis, de buitentemperaturen… Je kan met een warmtepomp erg zuinig verwarmen omdat deze ongeveer 80% van de warmte uit de omgeving haalt. De verbruikskosten van een warmtepomp blijven daardoor beperkt.

BELANGRIJK: daartegenover staat wel dat je met infraroodstraling de ruimte sneller op temperatuur kan brengen dan met een warmtepomp. Ook daalt het rendement van een warmtepomp als het buiten kouder is. De warmtepomp moet dan namelijk harder werken en verbruikt dus ook meer elektriciteit. Welke van deze 2 opties zuiniger is, verschilt dus per woonsituatie.

 

Is infraroodverwarming zuiniger dan traditionele elektrische verwarming?

Infraroodverwarming werkt op elektriciteit, waardoor het verbruik goed is te vergelijken met dat van traditionele elektrische verwarming. Er zijn echter wel een aantal factoren die dat verbruik kunnen beïnvloeden. Daarom kan je met infraroodstraling meestal efficiënter verwarmen.

BELANGRIJK: bij infraroodverwarming is een lagere temperatuur nodig dan bij elektrische verwarming met convectoren. Daardoor ligt het energieverbruik ook wat lager. Zet je de thermostaat toch even hoog? Dan zal het verbruik hoger liggen dan bij convectorverwarming. Door de werking van infraroodstraling blijft de ruimte ook langer warm, wat opnieuw leidt tot een lager energieverbruik.

 

TIP: hou ook rekening met andere kosten!

Bij de vergelijking tussen de verschillende soorten verwarming moet je rekening houden met het totale kostenplaatje. Er kunnen grote verschillen zijn in de aankoop-, installatie- en onderhoudskosten van deze systemen. Ga dus van tevoren alle kostenposten van de soorten verwarming na.

Advies nodig? Een installateur kan je verder informeren over de kosten van de verschillende soorten verwarming en geeft je advies op basis van jouw woonsituatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Welke factoren bepalen het verbruik?

Er zijn veel factoren die het verbruik van je infraroodverwarming kunnen beïnvloeden. We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje:

 1. De uitvoering

  Kies je voor infraroodpanelen, een infraroodkachel, infraroodfolie of infraroodvloerverwarming? Hoeveel panelen laat je plaatsen? Wat is het Wattage van de verwarming? Combineer je de infraroodverwarming met bewegingssensoren en een slimme thermostaat? Dit speelt allemaal een rol in het uiteindelijke energieverbruik.

 2. Gebruik als hoofd- of bijverwarming

  Infraroodverwarming als bijverwarming is in de meeste gevallen energiezuinig. Zeker voor kleine ruimtes of ruimtes die je minder gebruikt, kan je met infraroodverwarming als bijverwarming flink besparen. Infraroodstraling als hoofdverwarming is dan weer alleen geschikt voor huizen die erg goed zijn geïsoleerd en die voorzien zijn van zonnepanelen. Ook appartementen kan je op een zuinige manier verwarmen met infraroodstraling.

 3. Aantal te verwarmen ruimtes + oppervlakte

  Ook het aantal te verwarmen ruimtes en hun oppervlaktes zijn van belang. Om je volledige huis of erg grote ruimtes te verwarmen, verbruikt infraroodverwarming namelijk veel energie. Gebruik je infraroodstraling alleen in in een paar kleinere ruimtes, zoals de badkamer of de werkkamer? Dan kan je wél zuinig verwarmen met infrarood.

 4. Combinatie met zonnepanelen

  Als je zonnepanelen op je dak hebt, kan je die groene stroom gebruiken voor je infraroodverwarming. Zo wordt je verwarmingsinstallatie weer een stuk zuiniger. Zeker wanneer je nog verwarmt met gas, zal er een duidelijk verschil zijn wanneer je overschakelt op infraroodverwarming met zonnepanelen.

 5. Isolatie van je woning

  Een voordeel van infraroodverwarming is dat het de objecten in de ruimte verwarmt die op hun beurt de ruimte verwarmen. Daardoor blijft de ruimte lang warm en is er weinig warmteverlies. Bij een slechte isolatie van je woning verlies je dit voordeel en wordt infraroodverwarming dus een stuk minder zuinig. Bovendien is infraroodverwarming als hoofdverwarming enkel zuinig bij een heel goed geïsoleerde woning.

 6. Gewenste temperatuur

  Tot slot speelt ook de gewenste temperatuur in je woning een rol. Omdat je met infraroodstraling snel en gericht verwarmt, kan je de thermostaat vaak een graadje lager zetten. Zo is het al comfortabel in je huis als je de thermostaat van je infraroodverwarming op 18°C zet. Zet je de thermostaat onnodig hoog? Dan ben je natuurlijk minder zuinig bezig.

Infraroodverwarming plaatsen? Kies dan voor een erkende installateur. Deze heeft de nodige ervaring en kennis om je verwarming correct en snel te plaatsen. Vind een expert in je buurt.

 

 

is infraroodverwarming zuinig

 

Tips voor een zuinige infraroodverwarming

Er zijn tot slot nog een aantal dingen die je kan doen om het verbruik van je elektrische infraroodverwarming zo laag mogelijk te houden. Een overzicht met tips:

 • Gebruik een slimme thermostaat en bewegingssensoren: omdat je met infraroodverwarming een ruimte snel kan opwarmen, zet je de installatie alleen aan als je de ruimte gebruikt. Een slimme thermostaat en bewegingssensoren zijn hiervoor ideaal. Daarmee kan je kamers apart verwarmen of de installatie laten aanspringen wanneer er iemand in de ruimte is.
 • Gebruik infraroodverwarming als bijverwarming of in kleine ruimtes: verwarm je nog met gas? Dan is het slim om infraroodstraling in te zetten als bijverwarming. Je traditionele verwarming hoeft dan minder hard te werken, waardoor je veel bespaart. In kleinere ruimtes heb je de hoofdverwarming dan vaak niet eens meer nodig!
 • Investeer in isolatie en zonnepanelen: hoe beter geïsoleerd je woning is, hoe energiezuiniger je kan verwarmen. Bij infraroodverwarming kan goede isolatie een groot verschil maken, omdat de warmte die de objecten in de ruimte opnemen zo niet verloren gaat. Combineer je infraroodverwarming ook nog met zonnepanelen? Dan kan je groene stroom gebruiken en nóg meer besparen.
 • Zet de verwarming alleen aan als je de ruimte gebruikt: aangezien infraroodverwarming een erg korte opwarmtijd heeft, is het slim om deze alleen in te schakelen wanneer je de ruimte gebruikt. Bij traditionele verwarmingssystemen doe je dit al voor je opstaat of thuiskomt, omdat deze hier meer tijd voor nodig hebben. Ze staan dan ook langer aan.

 

Ontvang advies op maat van een installateur!

Het is moeilijk om te zeggen welk verwarmingssysteem het zuinigste is, aangezien dit van veel afhankelijk is. Daarom is het aangeraden om advies te vragen aan een professionele verwarmingsinstallateur. Deze kan je informeren over het verbruik van de verschillende systemen en advies geven op basis van jouw huis, voorkeuren en budget.

 

 

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs